6 år og motivert for skole?

  
Det virker som våren er her for fullt, det kan komme en natt med snø sier folk, men nå er vi såpass klare for de varme tidene så det regner vi med ikke skjer;) Det gjør forholdene i fakulteta mye lettere og vi kan arrangere mere for barna. Som et resultat av at jeg tidvis har tilbrangt mine lørdager med å hjelpe Roma-studenter med engelsk, så har vi fått litt tilbake. Bare noen helger siden kom mange av Roma studentene for å avholde en fest for barna. Det ble kjøpt inn godteri, frukt og vi hadde den store, skurrete høytaleren på plass for å opprettholde all dansen og musikken som alltid er tilstede:) 

    
 
Klart dette var et høydepunkt for barna, en innholdsrik søndag med sol og glede. Høydepunktet mitt kom dagen derpå, mandag morgen da jeg oppdaget at massevis av barn som pleier å surre i gatene der vi jobber var borte. De hadde alle dratt på skolen. På prosjektet vårt så ønsker vi mest å være en førskole, med barn fra 3-6 år. Året de fyller 7 så ønsker vi at de skal begynne på offentlig skole. Alle barna har ikke nødvendig utstyr til å dra på skolen, mangler individuell motivasjon og ikke minst foreldre som ikke følger opp. Det er trist at man må be en 6 år gammel gutt eller jente om å ha en sterk indre motivasjon for å gå på skolen. Selv forstod jeg ikke hvorfor jeg måtte på skolen når jeg var liten. Mor pakka sekken min, smurte matpakka, tuppa meg ut døra hver bidig morgen og og med det så ble det en selvfølge. Barna er mye mer selvstendig her, kravene som stilles for at de skal lykkes er nok 100 ganger så tøffe som det var for min del. 

Grunnen til at alle barna gikk på offentlig skole denne mandagen og resten av uka var på grunn av oppmøte til studentene denne søndagen. Ved siden av å lage en fest så hadde de en gjennomgang med alle barna om hva slags drømmer de hadde og hva de kunne tenke seg å gjøre i fremtiden. Barna ble så fortalt viktigheten av skolen og at du selv må ta ansvar for dine drømmer og ambisjoner. De fortalte om sine egne opplevelser ut fra fattigdom og diskriminasjon (som forstatt er tilstede). De traff en eller annen spiker på hodet mens de var der:)

    
 
Utrolig betydningsfullt at de kom på besøk og det er visstnok ikke siste gang. Det er planer om å arrangere kunst klasser i helgene fremover. 

 
Den siste måned har jeg også fått besøk av kolleger fra både Norge og Romania. Den norske ambassaden i samarbeid med lokal distriktet krasna polyana har fått opp en ny førskole i fakulteta, den nye eea/eøs ministeren Elisabeth Aspaker fra Norge deltok på åpningen og det er et viktig arbeid for den videre integreringen av Rom-folket og utdanning for barna. Den Norske Ambassaden har ofte referert Europa i fokus som en inspiriasjon til førskolen som nå er bygget og vi lar oss inspirere tilbake etter deres sterke engasjement og vilje til å hjelpe.

 

Jeg er litt overalt om dagen og prøver å være et ja mennesket så langt det holder når det kommer til arbeidet vårt, det resulterer at jeg viser full tillit til mine kolleger om opprettholde standarder. Det går veldig bra!  

    
    
    
 
I helgene er min kollega, pastor Stefan vel opptatt med kirke arbeidet. Det var en stor samling på lørdag med pastorer fra alle kanter. Fruene slår seg sammen og sørger for fest målltid til alle de hundre menneskene som dukket opp. 

 
   
 
Pastorene avholder lange møter for å diskutere videre arbeid. Gode karer med gode intensjoner. Jeg snapper opp det jeg klarer på Bulgarsk og skyter inn en dårlig formulert setning her og der, hvor av innholdet mitt er nok bedre en setningsoppbyggingen.

Jeg drar en liten tur hjem til Norge nå. Fremme litt mer av arbeidet vårt og samlet opp  mer kroner vi trenger til prosjektene våres. Fortsett å støtte oss, vi har mange fantastiske ideer for barna fremover, men vi trenger økonomisk hjelp. Sjekk ut http://www.europaifokus.no/gi-gave.

   
   
Peace&love from Sofia 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s